Édes élet minden nap már 60 éve

Cukrászdánk múltja visszanyúlik a háború előtti békeidőkre, melyet én csak a nagyszüleim történeteiből ismerek. Ők alapították a híres “Elly-bonbon” üzemet, ahol az egész család együtt dolgozott. Nagybátyáim – Pálmai Sándor és László -, már gyerekkoruktól a bonbonüzem édes levegőjét szívták, így természetes volt, hogy a cukrász szakmát választották.


Ebben az időben még a szó szoros értelmében kézműves szakmának számított ez a foglalkozás, mivel szinte mindent kézi erővel készítettek. Az üzem és a család életébe azonban közbeszólt a háború, ahonnan a férfi családtagok  közül kevesen tértek haza. A két testvér – Sándor és László -, a háború után megnyitották első cukrászdájukat, melyet az államosítás után elvesztettek. Sok-sok évnek kellett eltelnie, míg újra cukrászdát nyitottak. Így került sor 1956-ban a jelenlegi Garai téri Pálmai cukrászda megnyitására, mely azóta is itt működik.


Ettől kezdve már én is a cukrászdában nőttem fel. Innen indultam óvodába, majd iskolába, és ide is érkeztem. Amikor már elértem a fagylaltos pultot, a szünidőkben én is a pult mögött álltam. Amikor elérkezett a pályaválasztás, szüleim beírattak egy közgazdasági szakközépiskolába, majd 5 évig még a külkereskedelemben dolgoztam. Ezután döntöttem úgy, hogy én is folytatom a családi hagyományt.


Nagybátyám, Pálmai Sándor tanított meg a szakma csínjára-bínjára, de elsősorban a szakma szeretetére. Férjhezmenetelem után már a férjem is feladta eredeti szakmáját, és beolvadt cukrászcsaládunkba. Közben megszületett két gyermekünk is, akik szintén ebben az “édes” légkörben nőttek fel. 10 évvel ezelőtt lehetőségünk nyílt új üzlet nyitására Zuglóban. Először nagy félelemmel vártuk a fogadtatást, de a Pálmai név előtt megnyíltak az új cukrászda ajtajai is.


Ezt az üzletünket Tutti-Fruttira kereszteltük. Ma már kicsinek bizonyul ez az üzlet, ezért pár éve keressük a lehetőséget, hogy nagyobb helyre költözzünk. Ez is megvalósulni látszik, mert nemsokára – Zuglón belül -, egy színvonalas helyre költözünk, ahol kellemes környezetet tudunk biztosítani vendégeinknek és dolgozóinknak is. Elsődleges célunk a múltban, a jelenben és a jövőben is, a minőség megtartása, hogy vendégeink egyformán elégedettek legyenek a minőséggel és a külső megjelenéssel is. Amikor vendégeink arcán mosolyt és elégedettséget látunk, amikor megkapjuk az elismerésüket munkánkért, mindig elmondom, hogy ez többet ér a pénznél, és tudom, hogy jól választott családunk, amikor ezt a szakmát választotta. Büszkék vagyunk arra, hogy ennek a dinasztiának lehetünk tagjai, és reméljük, hogy gyermekeink is ezt fogják vallani néhány év múlva.

Végre megvalósult régi álmunk: pár percre a zuglói üzletünktől egy 170 nm-es gyönyörű, új cukrászdát hoztunk létre 25 ülőhellyel, nagy terasszal. Szeretnénk elérni, hogy egy cukrászdába való betérés ismét egy program legyen, ahogy az régen is volt.